کارآزمایی بالینی درمان بیماری برونشیت با کمک سلول های بنیادی
تیمی از محققین دانشگاه Tongji در چین، پیشرفت جالب توجهی در تکنولوژی بازسازی ریه انسان داشته اند. آن ها برای اولین بار در یک مطالعه بالینی مقدماتی، ریه های آسیب دیده بیماران را با استفاده از پیوند سلول های بنیادی ریوی اتولوگ بازسازی کرده اند.
تیمی از محققین دانشگاه Tongji در چین، پیشرفت جالب توجهی در تکنولوژی بازسازی ریه انسان داشته اند. آن ها برای اولین بار در یک مطالعه بالینی مقدماتی، ریه های آسیب دیده بیماران را با استفاده از پیوند سلول های بنیادی ریوی اتولوگ بازسازی کرده اند.
برای بیمارانی که از بیماری ریوی مزمن رنج می برند، پیوند سلول های بنیادی ریوی، حتی اگر آخرین راهکارهای درمانی نباشد، یکی از بزرگ ترین راهکارها است. در سال 2015، دکتر ژائو و همکارانش سلول های بنیادی بالغ P63+/Ker5+ را در ریه موش ها شناسایی کردند که پتانسیل بازسازی ساختارهای ریوی از جمله برونشیول ها و آلوئول ها را دارند. اما اخیرا آن ها به جای موش، روی سلول های بنیادی ریوی انسانی فوکوس کرده اند. ساختار آناتومیکی و فرایند تکوین ریه های انسان کاملا با موش که پتانسیل بازسازی ساختارهای ریوی از جمله برونشیول ها و آلوئول ها را دارد، متفاوت است. تنها با مطالعه مستقیم ریه ها انسانی می توان اطلاعات لازم را در این زمینه بدست آورد. محققین دریافته اند که جمعیتی از سلول های قاعده ای نشان دار شده با مارکر SOX9+ این پتانسیل را دارد که نقش سلول های بنیادی ریوی را در انسان بازی کند. استفاده از روش جداسازی و خالص سازی پیشرفته نشان داد که 0.2 درصد سلول ها در هر برونشیول، سلول های بنیادی ریوی هستند. ثبات ژنتیکی و فنوتیپ مولکولی این سلول ها می تواند طی تکثیر وسیع و زیاد حفظ شود. به منظور تست ظرفیت سلول های بنیادی ریوی برای بازسازی بافت ریوی در شرایط in vivo(درون تنی)، محققین سلول های بنیادی ریوی انسانی نشان دار شده با GFP را به ریه های آسیب دیده موش ناقص از نظر ایمنی پیوند کردند. سه هفته بعد از پیوند، مشخص شد که سلول های بنیادی ریوی به درون ناحیه وسیعی از ریه های موش وارد شده و یک اندام کایمرای انسان- موش را شکل داده اند. آنالیزهای بافتی نیز نشان داد که پیوند سلول های بنیادی برونشیول ها و ساختارهای آلوئولی ریه موش را با موفقیت بازسازی کرده اند.مهم تر این که، مویرگ های میزبان در پیرامون ساختار آلوئولی انسانی بازسازی شده شکل گرفته بود که نشان دهنده شکل گیری واحدهای تنفسی دارای عملکرد است. هم چنین ناحیه فیبروزه ریه آسیب دیده موش نیز بعد از دریافت پیوند سلول های بنیادی بوسیله آلوئول انسانی جدید جایگزین شد.
در ادامه محققین اولین مطالعات بالینی را برای پیوند سلول های بنیادی ریوی برای درمان دو بیمار مبتلا به برونشیت انجام دادند. این سلول های بنیادی از طریق برونشیوسکوپی به ریه ها منتقل شدند. یک سال بعد از پیوند، علایم بیماری مانند سرفه و گلودرد در این بیماران به طور کامل برطرف شد. تصویربرداری سی تی نشان داد که ساختارهای ریوی این بیماران به صورت منطقه ای بهبود یافته است و سه ماه بعد از پیوند، عملکرد ریوی آن ها ریکاور شد و برای یکسال(تاکنون) ثابت ماند. این مطالعه حاکی از امیدوار کننده بودن پیوند سلول های بنیادی به بیماران دارای مشکل ریوی است اما برای رسیدن به قطعیت نیاز به مطالعات بیشتر با بیماران بیشتر است.
لینک: Springer
ارسال به دوستان