در راستای جذب اساتید و نخبگان ایرانی مقیم خارج و به منظور انتقال دانش، تجربه و ایدههای فناورانه به کشور با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بنیاد ملی نخبگان و در قالب حمایت از انجام دوره های علمی و پژوهشی شامل پسادکتری، و تعریف پروژه های فناوری کوتاه مدت و بلند مدت و طی تفاهم نامه منعقد شده بین دو دانشگاه اراسموس ام.سی هلند و دانشگاه علوم پزشکی تهران مقرر گردید سه نفر از دانشجویان متقاضی شرکت در دوره پسادکتری ارگانوئید بعد از فراخوان و طی مراحل مصاحبه که تماما توسط اساتید دانشگاه اراسموس ام.سی برگزار گردید به آن کشور اعزام شود و بعد از طی دوره مقرر ضمن انجام ادامه پروژه های تعریف شده بین طرفین مقدمات انتقال فناوری به کشور را فراهم آورند.
از میان دانشجویان اعزامی سرکار خانم دکتر مهسا ملاپور سیسخت ضمن بازگشت به کشور، اقدام به راه اندازی بخش ارگانوئید در آزمایشگاه مرکز نوآوری سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی نمودند و طی این مدت با حمایت معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران و در همکاری با اعضا هیات علمی بیمارستان امام خمینی، به هدایت دکتر امیرعلمی حمیدیه، در زمینه توموروئید و ارگانوئید مثانه، تخمدان و پستان با کاربرد پزشکی بازساختی و پزشکی شخصی در حال فعالیت میباشد. لازم به ذکر است که در راستای انتقال این تکنولوژی به دانشگاه و در قالب پروژه پژوهشی نخستین بیوبانک توموروئید سرطان مثانه در مرکز نوآوری با 30 نمونه کشت موفق راه اندازی گردید.
نمونه ارگانوئید کشت شده در دپارتمان ارگانوئید مرکز نوآوری سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
این فناوری نوظهور که شرکت های بزرگی همچون نوارتیس به دنبال تجاری نمودن آن هستند یکی از ارکان آزمایشگاهی مرکز نوآوری سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی می باشد که در ساختمان آزمایشگاه جامع دانشگاه علوم پزشکی تهران مستقر خواهد شد.
سیستم کشت ارگانوئید چیست؟
سیستم کشت ارگانوئید یک فناوری مرز دانش است که اساس آن تکثیر سلول های بنیادی می باشد. این فناوری برای اولین بار اجازه کشت نامحدود از سلول های بنیادی بالغ درون ارگان ها جهت رشد اندام های مینیاتوری که ارگانوئید نامیده می شود را داده است. همچنین تومورهای کوچک شده ای که توموروئید نامیده می شوند را می توان از نمونه های اولیه تومور بیماران بدون اختلال فنوتیپی و ژنوتیپی جدا سازی نمود.
هتروژنی تومور اختصاصی هر بیمار حاوی این نکته است که ترکیب چند دارویی موثر برای هر بیمار کاملا منحصر به فرد است. از این رو در اختیار داشتن توموروئید بیمار باعث می شود بتوانیم درمانی کاملا شخصی شده داشته باشیم و هر بیمار ترکیب چند دارویی را دریافت کند که تومور وی به آن حساس باشد در حالیکه کمترین سمیت و اثرات جانبی این ترکیب چند دارویی متوجه بیمار گردد.اخیراً این مدل به عنوان ابزار پیشگویی کننده درمان در شکل های مختلف سرطانها ( شامل کولون، پروستات، ریه، پانکراس، کبد و پستان) و بیماری های دیگری از قبیل بیماری ژنتیکی فیبروز سیستیک (CF) که داروهای آن بسیار گران هستندبه کار گرفته شده است.
این فناوری نوین راه بسیار بهتری برای درمان انواع بیماری ها نسبت به کارآزمایی های ناموفق کنونی و انتخاب های نادرست در شیمی درمانی بیماران سرطانی در اختیار جامعه پزشکی قرار می دهد و همچنین به صرفه بودن درمان و صرفه جویی صدها میلیون دلاری برای سازمان های بیمه گر اجتماعی را بدنبال دارد.لذا راه اندازی این فناوری برای انجام کارآزمایی های بالینی، نیازمند فضایی تمیز جهت ساخت ارگانوئیدها و کاربرد آن در تشخیص و تحقیق پزشکی شخصی است.