حضور مرکز جامع سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی در جلسه هیئت رئیسه دانشگاه علوم پزشکی تهران
نشست هیئت رئیسه دانشگاه علوم پزشکی تهران روز یکشنبه 16 آذر 99 با حضور دکتر عباسعلی کریمی، رئیس دانشگاه و مدیران مرکز جامع سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی و مرکز تحقیقات و بانک فرآورده های پیوندی در سالن مدافعان سلامت ستاد مرکزی برگزار شد. در این نشست، دکتر عباسعلی کریمی در سخنان پیش از دستور با تبریک روز دانشجو، به نقش دانشگاه در پیروزیهای قبل از انقلاب اشاره کرد و گفت: 16 آذر در دانشگاه و برای نسلی که آن دوران را تجربه کردهاند معنی خاصی دارد چون قطعهای از تاریخ سیاسی کشور در دانشگاه تهران رقم خورده است.
حمایت دانشگاه از فرآیند سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی
دکتر کریمی پس از شنیدن گزارش دکتر امیرعلی حمیدیه رئیس و همکاران مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی و مرکز تحقیقات و بانک فرآوردههای پیوندی ایران از تلاش همکاران این مجموعه قدردانی کرد و گفت: هیئترئیسه دانشگاه، معاونت توسعه و دکتر صحرائیان با نگاه مثبت از فعالیتهای شما حمایت میکنند. هیچ مانعی در دانشگاه برای توسعه فعالیتهای این مراکز وجود ندارد و دانشگاه با توجه به شرایط موجود از حداکثر ظرفیت خود برای کمک به شما استفاده میکند.
برنامه آینده با آسیبشناسی گذشته
وی با اشاره به مسائل حقوقی نحوه همکاری شرکتهای دانشبنیان با دانشگاه گفت: راهی که برای آینده ترسیم میکنیم؛ باید با آسیبشناسی گذشته باشد. لذا همتاپروری و جانشین پروری و رعایت مسائل حقوقی در راهاندازیهای جدید باید موردتوجه قرار گیرد.
عرق ملی یا دانشگاهی
رئیس دانشگاه با تأکید بر وابستگی محققان فعال در شرکتهای دانشبنیان به دانشگاه گفت: یا باید هیئتعلمی که عرق دانشگاهی دارد؛ وارد عرصه فناوری شود و یا افراد فناور که عرق دانشگاهی ندارند؛ برای تولید محصولات، به دانشگاه متصل شوند؛ اینکه نگاه ملی داشته باشیم یا دانشگاهی پارادوکسی است که باید به آن فکر کنیم و به این نکته توجه کنیم که همانگونه امروز در مورد عملکرد دکتر سیاسی قضاوت میکنیم؛ سالهای آینده در مورد تصمیمات ما، قضاوت میکنند. لذا تصمیمگیری در این زمینه باید تخصصیتر و با رعایت ملاحظات حقوقی باشد.
گزارش مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی و مرکز تحقیقات بانک فرآوردههای پیوندی ایران
در ادامه دکتر امیرعلی حمیدیه رئیس مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی و سرپرست مرکز تحقیقات بانک فرآوردههای پیوندی ایران، با قدردانی از تلاش هیئترئیسه در مدیریت اپیدمی کووید 19 گفت: دانشگاه علوم پزشکی تهران در این حوزه همچون توسعه علمی و فناوری در کشور پیشگام بوده است.
وی با تأکید بر تلاش این دو مرکز در ایجاد ساختار نسل و سه چهار دانشگاه گفت: دریافت نظرات هیئترئیسه در ادامه فعالیتهای آینده مرکز نقش مهمی دارد.
در ادامه دکتر هدی مدنی پژوهشگر حوزه پزشکی بازساختی و سلول درمانی دانشگاه، بابیان اهمیت سلول درمانی و پزشکی بازساختی در جهان و همچنین معرفی فعالیتهای مرکز تحقیقات بانک فرآوردههای پیوند ایران گفت: این مرکز در سال 1373 توسط دکتر حمید میرخانی با انتقال دانش از بانک نسج برامپتون انگلستان راهاندازی شد و دو سال بعد محصولات دریچه قلب هموگرفت و استخوانهای منجمد بلند برای درمان سرطان استخوانی اندامها، در مرکز طبی و همچنین ممبران آمینیوتیک در جراحیهای چشمپزشکی و سوختگی تولید شد.
وی با اشاره به ایفای نقش ملی این مرکز در آموزش، توانمندسازی و پیادهسازی ساختار فراهم آوری اعضا پیوندی گفت: در سال 1380 نخستین طرح پایلوت فراهم آوری ارگان و نسوج و همچنین اهدای ارگان از فوتشدگان مرگ مغزی، در این مرکز آغاز و منجر به شبکه فراهم آوری اعضا شد.
دکتر مدنی با اشاره به تولید بالغبر 60 محصول از 5 بافت انسانی گفت: درحال حاضر این مرکز، توسعه زیرساختهای آموزشی، تحقیقاتی و تربیت سرمایه انسانی و همچنین گسترش فناوریهای نوین و تولید محصولات و خدمات حوزه پیوند را در دستور کار خود قرار داده و متناسب با آن اقدامات متعددی را انجام میدهد که برای توسعه این فعالیتها نیاز به حمایتهای دانشگاه دارد.
سپس دکتر محمدامیر امیرخانی از مرکز جامع سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی، این مرکز را مهمترین ساختار نسل سومی و چهارمی دانشگاهها دانست که توسعه فناوری را از ایده تا بازار راهبری و هدایت میکند و افزود: این مرکز حائز زیرساختهای پذیرش و استقرار صاحبان ایده بوده و تربیت و راهبری فناوران جوان، هستههای فناور و شرکتهای پویا را برعهده دارد.
دکتر امیرخانی با اشاره به فعالیت دپارتمانهای مختلف، به نمونهای از پروژههای تحقیقاتی و فناوری این مرکز اشاره کرد و گفت: طراحی و تولید واکسن کرونا، ژندرمانی و درمان سرطان مبتنی بر فناوری mRNA، طراحی و تولید بالغبر 20 نوع ماده اولیه مهندسی بافت، تولید چسب پلیمری زخمهای چشمی، طراحی و تولید محصول سلول و ژندرمانی کارتی سل برای درمان سرطان و... ازجمله مهمترین پروژههایی است که در این مرکز درحال انجام است.
وی با اشاره به انتظارات اعضای این مرکز از دانشگاه، در بهکارگیری فناوریهای سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی در توسعه خدمات بالینی تأکید کرد و گفت: تلاش میکنیم از دانش این حوزه در پزشکی، قلب، چشم، درماتولوژی، زخم و سرطان و بیماریهای صعبالعلاج استفاده کنیم.
سپس دکتر مریم بهفر معاون پژوهشی مرکز تحقیقات سلول درمانی کودکان با اشاره به پیشینه فعالیت این مرکز گفت: نخستین بخش پیوند سلولهای بنیادی خونساز در سال 69 در بیمارستان شریعتی راهاندازی و در سال 85 بهمنظور بهبود کیفیت پیوند کودکان، این بخش از بزرگسالان جدا و درنهایت در سال 95 به مرکز طبی کودکان منتقل شد.
دکتر بهفر با اشاره به طیف وسیع پیوند بیماریهای کودکان در این مرکز گفت: افزون بر پیوند بیماران مبتلابه سرطان، پیوند بیماریهای نقص ایمنی و متابولیک بدو تولد و همچنین بیماریهای نورولوژیک و...در این مرکز انجام میشود.
در ادامه اعضای این سه مرکز انتظارات خود از دانشگاه و اعضای هیئترئیسه دیدگاههای خود را درخصوص فعالیتهای این مراکز بیان کردند.
نظر دهید