مهندسی بافت پوست: ابزاری مدرن برای رفع یکی از مهم ترین چالش های دنیای امروز
در گفتگو با دکتر حامد دائمی هیات علمی پژوهشگاه رویان و مدیر عامل شرکت ژرف اندیشان فناور زیست بسپار در ارتباط با مهندسی بافت پوست گفت: آمار سازمان جهانی سلامت نشان میدهد حدود 164 میلیون نفر در سال دچار زخمهای پوستی میشوند.
به گزارش روابط عمومی مرکز جامع سلول های بنیادی و پزشکی بازساختی دانشگاه علوم پزشکی تهران،
در گفتگو با دکتر حامد دائمی هیات علمی پژوهشگاه رویان و مدیر عامل شرکت ژرف اندیشان فناور زیست بسپار در ارتباط با مهندسی بافت پوست گفت: آمار سازمان جهانی سلامت نشان میدهد حدود 164 میلیون نفر در سال دچار زخمهای پوستی میشوند. زخمها به دو دسته حاد و مزمن طبقهبندی میشوند. درمان زخمهای مزمن به دلیل روند ترمیم بسیار آهسته، شیوع زیاد و تنوع در انواع زخم، هزینههای بالای درمان و نبود محصولات مراقبتی پیشرفته که بتواند ترمیم زخم را به طور کامل پشتیبانی کند به یکی از مهمترین چالشهای دنیای امروز تبدیل شده است. برای درمان آسیبهایی که موجب ایجاد زخم در پوست میشوند، بایستی به فاکتورهایی مانند نوع زخم به عنوان مثال سوختگی یا زخم بستر، میزان عفونت، نارسایی مزمن وریدی، وجود یا عدم وجود دیابت، میزان عمق زخم و بیماریهای عروق محیطی توجه ویژهای داشت. در صورت طولانی شدن روند درمان و عدم بهبودی زخم، متاسفانه احتمال مرگ بیمار نیز وجود خواهد داشت. با توجه به پیشرفت علم مهندسی بافت در 2 دهه اخیر به ویژه در حوزه درمان بیماریهای پوستی، امروزه روشهای درمانی نوین در مهندسی بافت پوست توانسته است بیش از پیش به یاری علم پزشکی برای درمان بیماران مبتلا به انواع زخم بشتابد.
ایشان در ادامه افزود: مهندسی بافت، علمی نسبتاً جدید است که از تلفیق علوم مهندسی، مواد، زیستشناسی و پزشکی تشکیل شده است. مهندسی بافت برپایه 3 رکن اصلی داربست پایه، سلولها و محرکهای زیستی/فیزیکی/شیمیایی بنا شده است. با توجه به محصولات متنوع و پژوهشهایی که در این حوزه صورت گرفته است، ساخت داربست پایه مهمترین جز در مهندسی بافت پوست محسوب میشود.
وی در ادامه گفت: یک داربست مطلوب برای مهندسی بافت پوست باید شرایط زیر را دارا باشد: (1) شباهت ساختاری به ماتریس برونسلولی بافت پیوند، (2) تخلخل مناسب برای تبادل مواد مغذی و حذف مواد زائد ناشی از سوخت و ساز، (3) توانایی مهار نفوذ میکروارگانیسمها، (4) اتصال سلول به داربست یا حمل آن به منظور افزایش سرعت ترمیم زخم (5)، صرفه اقتصادی، (6) نرخ مناسب تخریب با توجه به جایگزینی بافت طبیعی در روند ترمیم بافت آسیبدیده. امروزه محصولات جایگزینهای پوستی مهندسی شده که میتواند به هر دو شکل بدون سلول یا حاوی سلول برای ترمیم انواع زخمهای مزمن استفاده شود در بازارهای جهانی موجود است، اما این محصولات در ایران به ندرت با شرایط دسترسی آسان و هزینه مناسب قابل دستیابی هستند.
نظر دهید