تحقیقات و پیشرفتهای حاصل از کاربرد فناوری های نوین مانند نانوفناوری، سلول درمانی و ژن درمانی، مهندسی بافت، زیست فناوری و پزشکی مولکولی در حوزههای مختلف پزشکی سبب ترسیم افق روشنی برای بهبود روشهای تشخیصی و درمانی بویژه در بیماریهای سخت-درمان نموده است. در مورد بیماریهای قلب و عروق استفاده از فناوریهای جدید و پیشرفته برای بهبود روشهای پیشگیری، تشخیصی، درمان و پیگیری بیماریهای قلبی و عروقی، ابداع روشهای جدید و موثر برای بیماران غیر قابل درمان، تحقیق و توسعه تجهیزات پزشکی مرتبط با بیماریهای قلب و عروق و نیز تحقیق و توسعه نسل جدید ایمپلانت های قلبی-عروقی حائز اهمیت است. یکی از مهمترین اهداف مراکز تحقیقاتی، توسعه پژوهشهای عملی و داشتن ایدههای محصول محور با هدف تولید ثروت است وبرداشتن گام به سمت دانشگاههای نسل سوم و چهارم امری ضروری است. استفاده از فناوری های نوین و مرز دانش در حوزه بیماریهای قلب و عروق در مراکز تحقیقاتی متفاوتی در کشور در حال انجام است و یکی از مراکزی که دارای زیرساخت ها و تجهیزات مناسبی است مرکز قلب تهران است. لیست امکانات، تجهیزات و خدمات این مرکز به منظور همکاری با سایر مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها به شرح زیر است:
1- بخش تحقیقات تجربی مرکز قلب تهران
این بخش از سال 1382 با هدف انجام پروژههای تحقیقاتی بر روی حیوانات بزرگ و کوچک راه اندازی، تجهیز و به مرحله بهره برداری رسیده است. این بخش با تجهیزات و امکانات پیشرفته قابلیت انجام کلیه اعمال جراحی تحقیقاتی قلب و عروق بر روی حیوانات را دارا میباشد.
2- ایجاد مدل های حیوانی بیماریهای قلبی و عروقی
هدف از ایجاد مدلهای حیوانی بیماریهای قلبی-عروقی ایجاد یک سامانه شبیهسازی شده و آزمون داروها با روشهای گوناگون برای درمان میباشد. در حقیقت مدلهای حیوانی طی این فرآیند استاندارد شده و سپس جهت انجام پروژههای مختلف ارائه میگردد. ایجاد مدلهای کاردیومیوپاتی، آترواسکلروز و دیابت در این مرکز با موفقیت اجرا شده است.
3- استانداردسازی اعمال جراحی قلب و توراکس در مدل های حیوانی خرگوش، رت و گوسفند
4- واحد توسعه ایمپلانتهای قلبی-عروقی
این واحد با استفاده از فناوریهای نوین در راستای بومیسازی تکنولوژی تولید محصولات قلبی-عروقی در دانشگاه فعالیت میکند. اقدامات اولیه برای ساخت ایمپلنتهای پزشکی با این سطح از فناوری برای اولین بار در کشور انجام میگیرد.
5- واحد نانوکاردیولوژی بازساختی
علوم پزشکی یکی از فعالترین حوزههای کاربردی و تحقیقاتی در نانوتکنولوژی بوده و در سالهای اخیر با ورود محصولاتی در زمینههای مختلف، اهمیت و پتانسیلهای نانوتکنولوژی در بهبود روشهای درمانی و همچنین درآمدزایی حاصل از آن به خوبی نمود پیدا کرده است. پژوهشهای مرتبط با استفاده همزمان از نانوفناوری و روشهای مرتبط با طب بازساختی و فناوری سلولهای بنیادی در این مرکز انجام میپذیرد.
استفاده از نانوذرات حامل دارو برای دارورسانی هدفمند، توسعه نسل جدید پچهای قلبی نانوفیبری زیست فعال برای درمان نکروز بافتی و مهندسی بافت قلبی عروقی بر پایه نانوفناوری از جمله فعالیتهای تحقیق و توسعه در این بخش خواهد بود.